Üniversite Bavul Hazırlama Rehberi (2022)
- Son Güncelleme:
- Yazar: Hilal Sarıyar
Üniversiteye yeni başlayacak gençler için farklı bir şehre taşınmak oldukça heyecan verici bir süreçtir. Özellikle de kendi yaşadığı bölgeye çok uzak, farklı bir kültürle tanışacak olan öğrenciler yolculuk öncesinde strese girebilir. Üniversitenin bulunduğu şehrin hava şartları da öğrencinin yaşadığı bölgeye göre çok farklı olabilir. Üniversite için farklı bir şehre gidecek olan öğrenciler ilk bavul hazırlama aşamasında kararsız ve tecrübesiz olurlar. Bavula hangi eşyaların koyulacağı öğrenci için düşündürücü olabilir. Bavul hazırlama aşaması aslında erkek ve kız öğrenciler için farklı bir deneyimdir. Eğer bir kıyaslama yapacak olursak kızların daha fazla eşyası olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz:) Gidilecek olan bölgenin iklimi, çevresel şartları da bavul hazırlarken sizin için yol gösterici olabilir. Eğer ilk kez üniversite için evden ayrılma durumu söz konusu ise götürülecek eşyalar bir hayli fazla olacaktır. Kıyafetler, ayakkabılar, çantalar, kişisel bakım malzemeleri, elektronik aletler, kitaplar ve defterler derken bavul tıka basa dolabilir. Ancak bavul hazırlarken bazı noktalara dikkat ederek gereksiz eşyaları götürmeme, önemli olanları ihmal etmeme konusunda başarı elde edilebilir.
Üniversite Bavulunun Olmazsa Olmazları Nelerdir?
Üniversiteye gidecek olan bir genç bavul hazırlarken nokta atışı seçimler yapmalıdır. Bavula koyulacak eşyalar öğrencinin oradaki yaşamını kolaylaştırıcı nitelikte olmalıdır. Üniversite öğrencilerinin bavul hazırlarken ilk akıllarına gelmesi gereken eşyalar; havlu, tarak, tırnak makası, cımbız, saç kurutma makinesi, tıraş makinesi, saç düzleştiricisi, terlik, kıyafet, ayakkabı, mont, yara bandı, ağrı kesici, şemsiye, kitap, seyahat tipi ütü, dikiş seti, gibi eşyalardır. Bu tür eşyalar öğrenci bavulunun olmazsa olmazları olarak sayılabilir.
Üniversite İçin Bavul Hazırlarken İki Kere Düşünün!
Bavul hazırlamanın en önemli püf noktası gereksiz olan eşyaların elenmesi gerektiğidir. Kıyafet seçiminde aşırıya kaçmamak, rahat ve şık giysiler seçmek son derece önemlidir. Kampüste ya da kütüphanede geçirilecek uzun saatler göz önünde bulundurularak kıyafet seçimi yapılmalıdır.
Bu aşamada bavula koyulacak her kıyafet için ''acaba benim için ne kadar gerekli?'' ''bunu en son ne zaman giymiştim?'' diye kendinize sorabilirsiniz. Unutmayın ki bavula koyacağınız her bir fazla pantolon ya da kazak ekstra yer kaplamaktan daha öteye gitmeyecektir. Bu nedenle gerçekten içinize sinen ve giymekten keyif aldığınız, sizin için birincil olan giysilerinizi tercih etmelisiniz. Ayakkabı seçimi konusunda da aşırıya kaçmamanızı tavsiye ederiz. Ayakkabılar bavulda en fazla yer kaplayan eşyalardır. Bu açıdan en çok giyeceğiniz 2-3 çift ayakkabıyı tercih edebilirsiniz. Bu durumda 1 çift spor ayakkabı, 2 çift klasik ayakkabı yeterli olacaktır. Bavul hazırlarken gideceğiniz bölgenin hava şartlarını mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin; Antalya'ya okumak için gidiyorsanız çok kalın kazaklar, kabanlar götürmenize hiç gerek yok. Ya da Karadeniz'de bir üniversiteye yerleştiyseniz şortları, cropları, incecik gömlekleri unutmanız gereklidir. Gideceğiniz bölgenin hava şartlarına uygun olarak yanınıza almanız gereken eşyalardan biri de cilt bakım ürünleridir. Çok soğuk bir bölgeye giderken bavulunuza yoğun etkili nemlendirici, dudak kremi gibi cilt bakım ürünlerini koyabilirsiniz. Sıcak bölgelerde ise kaliteli bir güneş kremine çok ihtiyacınız olabilir.
Eğer üniversiteye giderken yeni eşyalar satın almanız gerekiyorsa bavulunuzda taşımanıza hiç gerek yok. Yeni alacağınız kıyafet ya da eşyaları tespit ederek bunları gideceğiniz şehirden satın alabilirsiniz.
Bavula Nasıl Daha Fazla Eşya Yerleştirebilirsiniz?
Üniversite için farklı bir şehire gitmek zorunda olan öğrenciler bavul hazırlarken 1 cm'i bile en iyi şekilde değerlendirmek durumundadır. Özellikle kıyafetler doğru şekilde katlanıldığında alandan tasarruf etmek kolay hale gelecektir. Özellikle bluz, gömlek gibi ince giysilerinizi bavula üst üste olacak şekilde koyduktan sonra dürüm yapar gibi sarabilirsiniz. Bu şekilde birkaç rulo yan yana olacak şekilde çok fazla giysiyi bavulunuza sığdırabilirsiniz. Vakumlu poşetler ise kaban, kazak, mont gibi giysileri bavula sığdırabilmek için mükemmel bir çözüm olacaktır. Bu yöntem sayesinde 4-5 adet kazak sadece 1 kazaklık yer kaplayacaktır. Ceket, elbise gibi giysilerinizi birkaç kat katlamaktansa düz şekilde üst üste koyarak bavulda alandan tasarruf edebilirsiniz. İç çamaşırı, çorap gibi eşyalarınızı ise bavulunuzun dış kısmında yer alan fermuarlı bölmelere koyabilirsiniz. Kozmetik ürünleri, elektronik cihazlar, kişisel malzemeler ise minik çanta ya da hurçlara koyularak bavula yerleştirilirse hem düzenli olur hem de daha az yer kaplar. Alandan tasarruf etmek adına bornoz yerine havlu tercih edebilirsiniz. Banyo sonrası kurulanmak için olan ince ve az yer kaplayan havlular öğrenci bavulları için ideal olacaktır. Bavulların iç bölümünde yer alan file kısmı da ayakkabı, terlik gibi eşyalarınız için uygun bir alan olabilir. Babet, loafer ya da sandalet gibi ince yapılı ayakkabılarınızı bavula yerleştirirken iç içe geçirerek alandan tasarruf edebilirsiniz. Bavulunuza koyacağınız birkaç çantanın içini ufak eşyalarınız ile doldurarak da bir taşta iki kuş vurmanız mümkündür. Tüm bu detaylara dikkat ettiğinizde üniversiteye giderken ihtiyacınız olan her şeyi bavulunuza sığdırabileceğinize eminiz.