Tüketici dergisi logosu

Tost Çeşitleri Nelerdir? Kaşarlı, Yumurtalı, Salçalı, Sucuklu Tost Nasıl Yapılır?

Tost Çeşitleri Nelerdir? Kaşarlı, Yumurtalı, Salçalı, Sucuklu Tost Nasıl Yapılır? resmi

Tost birçoğumuz için vazgeçilmez lezzetler arasındadır. Pratik şekilde hazırlanan, doyurucu, lezzetli bir yiyecek olan tost, en çok kahvaltıda olmak üzere günün her saatinde severek tüketilir. Kaşarlı, sucuklu, sebzeli, salamlı, karışık, kavurmalı, patatesli tost tarifleri arasından istediğinizi hazırlayabilirsiniz.

Her damak zevkine göre, istenilen malzemeler ile hazırlanabilen tost pişirilirken bazı püf noktalara dikkat edilmelidir. Birbirinden lezzetli tost tariflerine geçmeden önce birkaç püf noktaya değinmek istiyoruz.

Tost Cesitleri Nelerdir 2
  • Lezzetli bir tost hazırlamak için ihtiyacımız olan en önemli şey kaliteli, yanmaz ve yapışmaz plaklara sahip olan bir tost makinesidir. Tost hazırlarken kullanılan yiyeceklerin kaliteli olması ve özenle seçilmesi de oldukça önemlidir.
  • Tost yapmak için hazırlanan özel ekmekler her zaman sizi daha fazla memnun eder. Çünkü tost ekmekleri normal ekmeklere göre daha ince, yumuşak şekilde hazırlanır. Ekmeğin yumuşak olması ise ısıyı daha iyi ileteceği anlamına gelir. Bunu; tost ekmeği ile tost pişirdiğiniz zaman kaşarların daha iyi eridiğinden ve akışkan bir form aldığından anlayabilirsiniz.
  • Tost malzemelerinizi ekmek üzerine direkt koymayın. Öncelikle ekmekleri kızartmak ve yağlamak sonrasında da malzemeleri yerleştirmek her zaman daha iyi sonuç verir.
  • Tostunuzu hazırlarken sürekli aç-kapa yapmayın. Kapağını hiç kaldırmadan 5 dakika beklerseniz dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık lezzetli bir tost elde edebilirsiniz.

Kaşarlı Tost Nasıl Yapılır

Kasarli Tost

Tost denilince akla ilk gelen elbette kaşarlı olandır. Özellikle evden hızlıca çıkmanız gerekiyorsa, ayak üstü, lezzetli bir kahvaltı yapayım derseniz kaşarlı tost ile güne enerjik şekilde başlayabilirsiniz. Tam yağlı kaşar kullanmak tostunuzu daha lezzetli hale getirir. Önceden biraz kızarttığınız ve yağladığınız ekmeklerin üzerine birkaç dilim kaşar koyarak ekmekleri kapatın ve tost makinesini basın. Birkaç dakika sonra kontrol edin ve kaşarların yeterince eridiğine emin olduğunuzda tostunuzu makineden alın, sıcak sıcak servis edin. Yanına doğrayacağınız birkaç dilim domates, salatalık ve bir bardak da tavşan kanı çaya asla hayır diyemeyeceksiniz!

Yumurtalı Tost Nasıl Yapılır

Yumurtali Tost

Yumurta tutkunlarını mutlu edecek bir tarif varsa o da yumurtalı tosttur. Protein bakımından zengin, doyurucu ve enerji verici bir kahvaltı tercih etmek istiyorsanız yumurtalı tost ile güne başlayabilirsiniz. Önceden ısıttığınız ve yağladığınız tost makinesinin üzerine bir yumurtayı kırın ve üzerine biraz tuz, kara biber serpin. Yumurta biraz piştikten sonra üzerine ikiye bölmüş olduğunuz ekmeğin iç yüzeyini bastırın. 1-2 dakika sonra yumurta ekmeğinize tamamen yapışacak ve ekmekle bütünleşecektir. Ekmeğinizi kaldırın ve yumurtalı kısmın üzerine birkaç dilim kaşar dilimi ekleyip diğer parçayı üzerine kapatın. Makineyi kapatarak tostunuzun pişmesini bekleyin. Son olarak ekmeğin her iki tarafına bir miktar tereyağı sürün ve tost makinesini tekrar kapatın. İşte yumurtalı enfes tostunuz hazır!

Salçalı Tost Nasıl Yapılır

Salcali Tost

Türk mutfağının olmazsa olmazlarından biri olan salça neredeyse her yemeğimizde başı çeken yiyeceklerden biri. Girdiği her yemeğin lezzetini ikiye katlayan salçayı tost tariflerinizde de kullanabilirsiniz. Salçalı tost yoğun lezzeti ile hem gözünüze hem de midenize hitap etme konusunda harika bir seçenek olacaktır. Öncelikle iyice ısıttığınız tost makinesine ekmeklerinizi koyun ve her iki taraflarının da hafif kızarmasını sağlayın. İsteğe göre biber ya da domates salçası kullanarak ekmeklerin iç yüzeylerini kaplayın. Sonrasında ekmeğin üzerine kaşar dilimlerini yerleştirin ve üzerini ekmekle kapatın. Ekmeğin her tarafını eşit şekilde yağladıktan sonra makinenin kapağını kapatın ve tostunuzu pişmeye bırakın. İşte salçalı tost yapmak bu kadar basit!

Sucuklu Tost Nasıl Yapılır

Sucuklu Tost

Millet olarak sucuğu çok sevdiğimiz su götürmez bir gerçek. Tostunuzu sucuklu yapmaya karar verdiyseniz öncelikle dilimlemiş olduğunuz sucukları sıcak tost makinesi yüzeyinde birkaç saniye kadar pişirin. Sonra Üzerine ekmek basarak sucuğun yağını ve lezzetini içine hapsetmesine izin verin. Tostunu ters çevirdikten sonra üzerine kaşar dilimleri ekleyin ve ekmek ile kapatın. Her tarafına tereyağı sürdüğünüz tostunuzu pişmeye bırakın ve iyice kızardığında alın. Dilerseniz bu tarifi biraz daha zenginleştirerek tostunuza domates ve biber de ekleyebilirsiniz. Ancak tıpkı sucuklar gibi domates ve biberleri de önce tost makinesinde biraz pişirmelisiniz, aksi halde çiğ kalırlar ve tostunuz istediğiniz gibi olmaz. Hazırlamış olduğunuz sucuklu tostunuzun yanında bir bardak soğuk ayran harika bir seçim olabilir!

İlgili Tavsiyeler

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Yazar Hakkında

hilal profil resmi

Hilal Sarıyar

Radyo ve televizyon programcısı

Hilal Sarıyar, radyo ve televizyon programcılığı mezunudur. Çeşitli radyo ve televizyon kanallarında çalışmış ve deneyimli sunucu Cem Öğretir'den diksiyon ve spikerlik eğitimi almıştır. Muhabirlik ve prodüktörlük yaptığı Atv'den yurt dışına taşınması nedeniyle ayrılmıştır. Mayıs 2021'den bu yana Tüketici Dergisi'nde içerik yazarı olarak görev almaktadır ve ürün incelemeleri yapmaktadır. Yazdığı konular hakkında uzman biridir ve okuyucuların güvenini kazanmıştır.