Dibek Kahvesi Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?
- Son Güncelleme:
- Yazar: Tümay Kılınç
Kahve; oldukça sevilen, her çeşidi rağbet gören hem soğuk hem sıcak içilebilen, her çeşidi ayrı aroma ve tada sahip popüler bir içecektir, özellikle de Türk kültüründe yeri çok başkadır. 500 yıl öncesine dayanan, Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar ulaşan kahve kültürü; her yaştan insanın severek içtiği, misafirliklerin sembolü haline gelmiş bir içecektir.
Her damak zevkine uygun bir kahve çeşidi vardır. Aromasıyla, içim sertliğiyle, havanın sıcaklığına göre, kişinin duygularına göre seçilebilen kahve; kokusuyla, lezzetiyle büyüler insanları. “Bir fincan kahvenin, 40 yıl hatırı vardır” sözünden de anlaşılacağı gibi, kahvenin yeri ve önemi bizler için ayrıdır.
Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar gelen Türk kahvesi; her gün, bir fincan içildiğinde oldukça faydalıdır. Türk kahvesinin acılığından hoşlanmayanlar ama kahvesiz de yapamayan herkes, enfes aromaya sahip Dibek Kahvesi'ni mutlaka denemeli.
Dibek Kahvesi'nin İçindekiler
- Türk Kahvesi Çekirdekleri
- Keçiboynuzu
- Menengiç
- Zahter
- Salep
- Kakao
- Krema
Dibek Kahvesi; öğütülmüş Türk kahvesi çekirdekleri, keçiboynuzu, kakao, salep, krema, menengiç ve zahter, toz haline gelene kadar dövülerek hazırlanan, aromasıyla, kokusuyla kendine hayran bırakan ve sağlığa oldukça faydalı, eşsiz bir kahve türüdür. Adını da tüm bu malzemelerin dövüldüğü “dibek” adı verilen havandan alır.
Şifa dolu bitkileri bir araya getiren bu kahvenin faydalarını yakından inceleyelim:
Türk Kahvesi Çekirdekleri
Başlı başına şifalı olan Türk kahvesi çekirdekleri, kanser hücresi oluşumunu engellemede yardımcıdır. Kalp krizi riskini de azaltan kahve çekirdekleri, sinir ve beyin hücrelerini onarmaya yardımcı olduğundan Parkinson hastalığına da iyi geldiği tespit edilmiştir.
Keçiboynuzu
Fosfor ve kalsiyumun hazinesi olan keçiboynuzu, akciğer hastalıkları, alerjik hastalıklar başta olmak üzere solunum ile ilgili tüm rahatsızlıkların şifa kaynağıdır. Vücuda, yiyeceklerle birlikte giren radyasyonu temizler.
Menengiç
Öksürüğü kesmenin doğal ilaçlarından olan menengiç, sadece solunum hastalıklarına değil aynı zamanda mide ağrılarına, yaralara, enfeksiyonlara, böbreklere oldukça faydalıdır. Anksiyete, panik atak gibi kaygı bozukluğu tedavisinde, hızlı sonuç almaya yardımcı olur, sakinlik ve dinginlik verir.
Zahter
Halk arasında “dağ kekiği” olarak bilinen zahter otu, toksinleri hızla vücuttan uzaklaştırmaya, yataktan kaldırmayan kış hastalıklarına, cildi aknelerden temizleyerek sağlıklı bir görünüme kavuşturmaya, bağırsak hastalıklarına, yoğun bir günün ardından çöken bitkinlik, sinir ve strese birebir mucizevi bir bitkidir. Dibek kahvesinin içerdiği muhteşem aroma, ağız kokusundan kurtulmaya da etkilidir. Kahvenin içinde, ağız kokusunu önlemede en büyük etkiye sahip bitki Zahter bitkisidir.
Salep
Kış aylarının sevilen içeceği salep, yatakta kıvrandıran adet ağrılarını keser ve adet düzensizliklerine iyi gelir. Öksürük ve bronşit rahatsızlıklarına şifa olan salep ayrıca; basur, kabızlık gibi rahatsızlıklardan, bağırsak kurtlarından kurtulmada önemli rol oynar.
Kakao
Tansiyonu ve kolesterolü dengeleyen kakao, mutluluk verici “serotonin hormonu” salgılaması sebebiyle, antidepresan olma özelliğine sahiptir. İçinde bulunan “flavanol” maddesi; Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olur. Baş ağrılarına iyi gelir.
Krema
Türk kahvesi çekirdeğinin acı tadını, yumuşak bir lezzete dönüştüren kahve kreması, meme kanserini önlemeye yardımcı olur, kemikleri güçlendirir.
Azı Karar, Çoğu Zarar
Şifalı bitkileri bir araya getiren bu leziz kahvenin aşırı tüketilmesi, başta; kalp çarpıntısı, ritim bozukluğu olmak üzere ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. İçerisinde bulunan mucizevi bitkilerin her biri, organlara ve hücrelere şifa olsa da günde 2 fincandan fazla kahve tüketimi, şifa vermesinin aksine birçok sağlık sorununa neden olur. El terlemesi ve titremesi, tiroid bezi rahatsızlıkları, uyku bozukluğu, dengesiz tansiyon, kemik erimesi, aşırı kahve tüketiminin zararlarından bazılarıdır. Buna ek olarak; vücuda çok fazla kafein almak, bağışıklığı düşürmesi sebebiyle grip ve nezle gibi kış hastalıklarına kolay yakalanmaya sebep olur.
Bol Köpüklü Dibek Kahvesi Nasıl Yapılır?
Dibek kahvesini pişirme tekniği, Türk kahvesini pişirme tekniği ile aynıdır. Kişi sayısına göre cezveye eklenen suyun içerisine; yine kişi sayısına göre, kişi başı 1 tatlı kaşığı Dibek kahvesi, isteğe bağlı şeker ilave edilir. Buradaki püf nokta; ocağa alınan kahve karıştırılmadan pişmelidir. Kaynama noktasına gelen kahvenin üzerinde oluşan köpükler, üstten hafif hareketlerle, tatlı kaşığı yardımıyla alınır, fincanlara pay edilir. Köpüğü alındıktan sonra kahve, fincanların yarısına gelecek şekilde doldurup tekrar ocağa alınır. Bir taşım daha kaynayan kahve tamamen fincanlara eklenip afiyetle içmeye hazır hale gelir.