Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Çıkarılır? Çamaşır Makinesine Çamaşır Suyu Konur mu?
- Son Güncelleme:
- Yazar: Hilal Sarıyar
Çamaşır suyu temizlik rutinlerimizin olmazsa olmazları arasında yer alır. Çok amaçlı bir kullanım sunan çamaşır suları temizlik sırasında ne yazık ki bazen kıyafetlere de sıçrayabiliyor. Güçlü renk ağartma özelliği sebebiyle giysilerimizi kullanılamaz hale bile getirebiliyor. Çoğumuzun başına gelmiştir; banyoda lavaboları çamaşır suyu ile ovarken ya da mutfak tezgahlarını dezenfekte ederken kıyafetimize sıçrayan birkaç damla çamaşır suyu bazen günümüzü mahvetmek için yeterli olabilir. Çünkü çamaşır suyunun sebep olduğu ağarmalar kumaşlarda geri dönüşümü olmayan lekelerdir. Özellikle koyu renk kıyafetlerde ilk bakışta kendini belli eden çamaşır suyu lekesi hoş olmayan bir görünüme sebebiyet verir. Ancak çamaşır suyu lekesini giysilerinizden arındırmanın çok etkili bir yolu var. Metil alkol! Evet metil alkol ile giysilerinize sıçrayan çamaşır suyu lekesini yok edebilirsiniz.
Elinize ufak bir parça pamuk alın ve bir miktar metil alkole batırarak lekeli kısımı ovalayın. Bunu yaparken kumaşın orijinal renginden çamaşır lekesine doğru yani dıştan içe bir ovalama yöntemi benimseyin. Bu sayede kumaşın kendi rengi çözülerek çamaşır suyu ile ağarmış olan kısıma yerleşecektir. Kumaşın lekeli kısmı iyice rengini alınca işlem sonlandırılır ve giysi soğuk su ile durulanabilir.
Eğer çamaşır suyu lekesi giysinin çok büyük bir alanını etkilediyse metil alkol uygulaması doğru olmayacaktır. Bu durumda giysinin rengini tamamen açmayı deneyebilirsiniz. Bir miktar çamaşır suyu bulunan su içerisinde beklettiğiniz kıyafet zamanla ağararak eşit bir renge kavuşur. Ancak çamaşır suyunun kumaşı çürütme ihtimali olduğu için işlem sırasında %3'lük hidrojen peroksit kullanmak gereklidir. Hidrojen peroksit sayesinde çamaşır suyunun ağartıcı özelliği nötralize olur.
Çamaşır kalemleri de çamaşır suyundan etkilenen kumaşlarınızı boyamanız için ideal bir yöntem olabilir. Lekeli kısmı giysi ile aynı renkte olan bir kalem ile dikkatlice boyayarak lekeyi kamufle etmeniz mümkün olacaktır.
Lekeli kısma minik bir kumaş yaması yaparak da çamaşır suyu lekesinin görünürlüğünü yok edebilirsiniz. Yama yaparken aynı renk bir kumaş tercih edebileceğiniz gibi kıyafetin tarzına göre desenli ya da renkli parçalar da kullanabilirsiniz.
Eğer giysiniz çamaşır suyu lekesi olduysa suya karbonat karıştırarak yoğun bir kıvam elde edebilirsiniz. Bu karışıma batırdığınız temiz bez ile lekeli bölgeyi silerseniz işe yarayabilir. Beyaz çamaşırlarda oluşan çamaşır suyu lekesi için de 2 yemek kaşığı beyaz sirkeyi bir bardak suya karıştırarak lekeli bölgeyi beyaz bir bez ile silebilirsiniz.
Siyah Pantolondan Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Çıkar?
Eğer siyah olan bir pantolona çamaşır suyu sıçradıysa ve küçük bir alanı etkilemek ile kaldıysa metil alkol yöntemini kullanabilirsiniz. Ancak çok büyük alanı etkileyen çamaşır suyu lekesi için en uygun olan yöntem pantolonun tamamını boyamak olabilir. Bunun için satılan kuru boyaları tercih edebilirsiniz. Bir miktar sıcak su içerisinde aktifleştirdiğiniz siyah boyayı su dolu bir tencereye boşaltın, ıslak pantolonu tencerenin içerisine koyun ve karıştırarak kaynatın. 15-20 dakika boyunca kaynayan suyun içinde kalan pantolon iyice siyah renk aldığında ocaktan alın ve soğumaya bırakın. İyice soğuyan suyu süzün ve pantolonu bol su altında durulayın. Boyanın uzun süre kalıcı olması ve renk vermemesi adına boya sabitleyici kullanılması önemlidir. Bu noktada tencereye ılık su ve bir miktar boya sabitleyici koyulur, pantolon da içerisinde yarım saat bekletilir. Bekleme sonrasında iyice durulanan pantolon sıkma işlemi yapılmadan asılarak kurumaya bırakılır. Bu uygulama sonrasında pantolonun üzerindeki çamaşır suyu lekesinin yok olduğunu ve yeni alınmış gibi siyah renge kavuştuğunu fark edebilirsiniz.
Kolonya Çamaşır Suyu Lekesini Çıkarır mı?
Kolonyaların içeriğinde genellikle etil alkol bulunur. Etil alkol ise çamaşır suyunu çıkarma noktasında etkili değildir. Ancak içeriğinde etil alkol yerine daha ucuz olduğu için metil alkol bulunuyorsa çamaşır suyu lekesini giderme noktasında işe yarayabilir.
Çamaşır Makinesine Çamaşır Suyu Konur mu?
Rengi sararan beyazlar, lekeli renkli giysiler çamaşır suyu sayesinde tertemiz ve parlak bir görünüme kavuşabilir. Ancak çamaşır yıkama esnasında çamaşır suyu kullanımı gelişigüzel şekilde gerçekleştirilmemeli birtakım detaylara dikkat edilmelidir. Çamaşır suyunun yanlış kullanılması giysilere kalıcı zararlar verebilir.
Çamaşır suyu; klorlu ve klorsuz olmak üzere iki gruba ayrılır. Klorlu çamaşır sularının ağartıcı özellikleri ön planda olduğu için beyaz çamaşırlar için uygundur. Ancak renkli çamaşırlar söz konusu olduğu zaman devreye klorsuz olan çamaşır suları girecektir. Aksi halde giysilerin renklerinde solmalar meydana gelecektir. Her iki çamaşır suyu türü de yüksek sıcaklıkta aktifleştiği için yıkanacak olan giysilerin kaç derecede yıkanmaya uygun olduğuna önceden dikkat edilmelidir. Deri, ipek, saten, yün içerikli, lifli giysiler yıkanırken çamaşır suyu kullanmak doğru değildir. Pamuklu ve keten kumaşa sahip renkli giysilerin yıkanması sırasında klorsuz çamaşır suyu tercih edilebilir.
Renkli çamaşırlar için klorsuz çamaşır suyu kullanılacaksa miktarında aşırıya kaçılmamalıdır. Eğer gereğinden fazla çamaşır suyu kullanılırsa renki giysilerinizde deformasyonlar meydana gelebilir.
Çamaşır makinelerinin bazılarında çamaşır suyu için özel bir hazne yer alır. Eğer sizinkinde bulunmuyorsa makineyi ön yıkama programında çalıştırarak ön yıkama bölümüne çamaşır suyu ekleyebilirsiniz.
Eğer beyaz giysileriniz için yıkama sırasında klorlu çamaşır suyu tercih edecekseniz makineye atmadan önce kumaşın üzerine uygulama yapmayınız. Giysi üzerine doğrudan uygulanan çamaşır suyu yıpranmasına sebep olabilir.
Her yıkama için yarım çay bardağı çamaşır suyu yeterli olacaktır. Giysilerin renkli ya da beyaz olması fark etmeksizin ek yüksek sıcaklıkta yıkama yapmak, en iyi sonucu almanızda etkili olacaktır.