Bebek Arabası Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Son Güncelleme:
- Yazar: Tümay Kılınç
Sonunda bir bebek arabası almaya karar verdiniz fakat nereden başlayacağınızı bilemiyor musunuz? Sizler için hazırladığımız en iyi bebek arabalarına bakmadan önce bazı önerilerde bulunmak istiyoruz.
İster yeni doğan bir bebek için isterse de yürümeye başlayan bir çocuk için alışveriş yapıyor olursanız olun, bebek arabası satın almadan önce bir mağazaya gidip test etmenizi öneriyoruz. Her ihtimale karşı da yanınızda bir uzunluk ölçer taşımanızı tavsiye ediyoruz. Bunun sebebini de aşağıda birazdan açıklayacağız.
Şimdi bebek arabası satın almadan önce mağazaya gittiğinizde kendinize uygun olan bebek arabasını nasıl seçmeniz gerektiği hakkında bir kaç ipucu vereceğiz.
1- Yapı Kalitesi
Bebek arabasını çevreleyen ana hatların sağlam olduğundan emin olun. Bunun için ufak bir güç uygulamanız ve bebek arabasının esneyip esnemediğini kontrol etmeniz yeterli olacaktır. Sağlam bir bebek arabasının çerçevesi güç uygulandığı zaman kalitesini belli eder.
2- Fren ve Konfor kontrolü
Bebek arabasını yere koyun ve biraz yürüyün. Fren mekanizmasının kolayca açılıp kapatabileceğinizi kontrol edin. İyi bir bebek arabasında frenlerini zorlanmadan açıp kapatmanız gerekmektedir. Yürürken de ayaklarınızın tekerleğe değip değmediğini kontrol edin.
3- Taşıma Testi
Bebek arabasını taşımayı deneyin. Bazı bebek arabaları türlerinden ya da malzemelerinden dolayı diğerlerinden daha ağır olabilirler, bu da bir süre sonra kullanması ve taşıması zor bir hale gelmesine sebep olur. Taşıma testini hem açık hem de kapalı konumdayken yapın ve rahatça kaldırıp bir yere koyabileceğinizden emin olun.
4- Manevra Testi
Bebek arabasını sürün ve sağa sola kolayca döndürebildiğinizden emin olun. Manevra testini yaparken biraz yük eklemenizde fayda var. Çanta ya da daha ağır bir nesne koyarak manevra testini yapın ve kolayca sürebildiğinizi doğrulayın.
5- Açma / Kapama Testi
Önce iki elle açıp, iki elle tekrar kapatmayı deneyin. Daha sonra da aynı işlemi tek elle yapmayı deneyin. Eğer tek elle kolayca yapabiliyorsanız bebek arabası bu testi başarı ile geçmiş demektir. Bazı modellerde tek elle açıp kapatmak yapısı gereği mümkün olmayabilir tabi ki.
6- Yaslanma ve Kemer Testi
Bebeğinizin yaslanacağı sırt kısmını kaldırıp indirmeyi deneyin, bu işlemi kolayca yapabilmeniz gerekmektedir. Ayrıca bebeğinizi güvende tutacak olan kemer mekanizmasının nasıl çalıştığına bakın. 5 noktalı emniyet kemer sistemini önersek de 3 noktalı kemer sistemi sizin minimum kriteriniz olmalıdır.
7- Depolama Alanı Testi
Bebek arabalarının alt kısmında genelde eşyalarınızı koymanız için bir alan bulunmaktadır. Bu alanın sağlam ve yeterli olduğuna dikkat edin. Gerekirse yanınızda çanta gibi şeyler var ise bunları oraya koyup bebek arabasını tekrardan sürmeyi deneyin.
8- Bagaj Testi
Eğer AVM değil de lokal bir mağazaya gittiyseniz, bagaja sığıp sığmadığını kontrol etmek istediğinizi söyleyebilirsiniz, fakat her yer size bu olanağı sağlamayacaktır. Bu yüzden yanınızda getirdiğiniz uzunluk ölçer ile bebek arabasının kapalı halini ölçüp not almalısınız, ve bu ölçülerin bagaja sığıp sığmayacağını teyit etmelisiniz.
9- Garanti ve İade Politikaları
Satın alacağınız ürünün garantisinin ne kadar süreli olduğu ve neleri kapsadığını satın almadan önce kontrol etmelisiniz.
10- Sertifikalar
Satın alacağınız bebek arabasının gerekli güvenlik ve kalite sertifikalarına (TS EN 1888) sahip olduğundan emin olmalısınız. Bu sertifika Avrupa güvenlik standartlarına uygun olduğunu ve güvenle kullanabileceğinizi belirtir.
Bir bebek arabası satın almadan önce dikkat edilmesi gereken noktaları özetlemeye çalıştık. Şimdi dilerseniz incelediğimiz en iyi bebek arabalarına göz atabilir ve kendinize uygun olan bebek arabasını bulabilirsiniz.